Verbeterd Roodbont Vleesvee

Het Verbeterd Roodbont Vleesveeras is hét enige originele Nederlandse Vleesveeras.
Een vleesras dat ontstaan is uit het fokken met MRIJ (Maas-Rijn-IJssel) ras.
Het MRIJ rund ontleent zijn naam aan het gebied waar het ontstaan is. Het MRIJ rund is een dubbeldoel ras. Zowel geschikt voor melk- als vleesproductie.
Uit deze MRIJ koeien kwam af en toe een kalf met extra luxe bespiering. Door hiermee verder te kruisen is het Verbeterd Roodbont Vleesras ontstaan.
Sinds 1 maart 1988 heeft het Verbeterd Roodbont Vleesras een eigen stamboek. Het stamboek streeft naar een bewust gekozen fokbeleid onder alle leden, met als doel de dieren op natuurlijke wijze te laten kalveren met behoud van de super vleeskwaliteiten van de Verbeterd Roodbonten.

Daarnaast is het Verbeterd Roodbont Vleesveeras onderdeel van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen. Deze stichting heeft als doel om oud-Nederlandse rassen te behouden voor de toekomst. Het ras is onderdeel van ons cultureel erfgoed.

De kenmerken van het Verbeterd Roodbont Vleesras

  • Bespiering
  • Soepele huid en beharing
  • Rustig karakter
  • Roodbonte kleur
  • Baggerbonte koeien hebben donkere onderbenen, waardoor het lijkt alsof ze in de modder hebben gestaan
  • Hoge kwaliteit mals vlees

Belgisch Witblauw Vleesvee

De oorsprong van dit ras ligt in België, waarbij sinds 1973 een splitsing is van het “vleestype” en het “dubbeldoel type”. De voornaamste eigenschappen van het vleestype zijn de buitengewone ontwikkeling van de bespiering, kwaliteit van het vlees, het formaat en het vriendelijke gedrag. Bij het dubbeldoel type worden melk- en vleesproductie gecombineerd. Omstreeks 1970 werd het Belgisch Witblauwe Ras in Nederland steeds meer gehouden. Daarbij was voor het vleestype veruit het meeste interesse, omdat aan melkkoeien geen gebrek was.

Waarom Belgisch Witblauw rundvlees

  • Bevat gemiddeld maar 5% vet
  • Heeft een goede verhouding tussen de vetzuren, die gunstig zijn voor de gezondheid
  • Zeer rijk aan eiwitten, vitamine B3 en B12, ijzer en zink
  • Minder cholesterol (ongeveer 45 mg/100 g) dan kippenvlees (ongeveer 62 mg/g)
    Superieure kwaliteit, mals en sappig

Milieu aspecten

Wist u dat het Belgisch Witblauwe rund het meest ecologische vleesras ter wereld is? In Nederland en België gehouden vee produceert 15,9 kilogram CO2 per kilogram vlees. In Zuid-Amerika is dit 59 kilogram. Dat is viermaal zoveel! Door de tragere stofwisseling stoten ze in eenzelfde aantal levensjaren, minder stikstof en mest uit. Doordat er een korte bereidingstijd van het vlees nodig is, is er minder energie nodig om het vlees te bereiden.

Copyright 2020 © JandLis Meat • Privacy- en cookieverklaring