Over ons

Even voorstellen

We hadden een stukje land over.

Voorstel was dan ook om er een koetje op te zetten.

Eén koe is geen koe, dus kwamen er drie. Drie kalveren van twee weken oud, 

waarbij er direct een typisch geval van kalverliefde was. We hebben ze met de fles grootgebracht. 

Dachten wij nog dat het een “kleine” hobby zou blijven, liep het al gauw uit de hand. Ken je dat?

In 2017 is onze stal in gebruik genomen en hebben we nu zo’n veertigtal koeiendames, groot en klein. 

Dierenwelzijn staat bij ons hoog in het vaandel, daarnaast het fokken naar “Bewust Natuurlijk Luxe”. Het fokken van een ruimere bekkenmaat, zodat natuurlijke bevallingen bij dikbillen weer mogelijk zijn. 

Onze eerste “natuurlijk geboren” kalfjes zijn geboren en onze “natuurlijke” kudde wordt steeds groter.

Wij willen graag onze passie voor onze dieren met je delen en vertellen er graag over.

Wij hopen je snel te ontmoeten!

Jack & Lisette

Bewust Natuurlijk Luxe

Ja, natuurlijk…

Een bewuste keuze maken voor natuurlijke geboorten bij luxe vleesveerassen. Dat is waar het project “Bewust Natuurlijk Luxe” zich, samen met de stamboeken en overheid, op richt.

Na de oorlog kwam de vraag aan de landbouw om er voor te zorgen, dat we nooit meer honger zouden krijgen. Daarbij zijn we uit het oog verloren dat we ook voor behoud van ruimere bekkenmaten moeten zorgen. Die vraag ligt nu anders. Dus we moeten zorgen, dat we van beide het beste krijgen. Bij onze dames zou nu ongeveer 55 procent natuurlijk kunnen bevallen. Een deel heeft dat al bewezen. Maar je moet er altijd bij zijn en er is altijd een veearts bij. Wij doen het nooit helemaal zelf.

Ieder jaar worden de binnenbekkenmaten gemeten, kijken we bewust naar welke stier wij gebruiken, of het kalf goed ligt en meewerkt, de koe meewerkt en tijdstip van afkalveren. Als een koe bijvoorbeeld vroeg afkalft geeft ze over het algemeen een iets kleiner kalf en zal de geboorte makkelijker gaan. We leren alle koeien ook dat ze in handen komen en aan een hek vast kunnen staan, met reden dat we ze zonder stress kunnen helpen bij het afkalveren.

Op weg naar meer natuurlijke geboorten… 

Keuze voor dierenwelzijn

Een blije koe

Onze dames lopen voor een groot deel van het jaar buiten in de wei. De koe voelt zich buiten prettig en weidegang is daarnaast goed voor de weidevogels. In koeienvlaaien zitten veel insecten waar jonge vogels van eten. Een prachtig gezicht in het polderlandschap!

Oók onze dames die, om welke reden ook, wel op stal staan, hebben een heerlijk “koeien paradijs”. Onze koeien kunnen zich in alle vrijheid bewegen.

Onder het loopgedeelte zit een kelder waarin de natte fractie komt. Hierdoor blijft de stal schoner en droger en ruikt de stal niet naar ammoniak. Dit is beter voor de koeien en beter voor het milieu.

Door middel van een stroverdeler kunnen we de het stro goed verdelen. Een goed strobed betekent voor de koeien welzijn! Een schone, droge en zachte ondergrond. Ook geeft het grip bij het gaan liggen, opstaan en lopen. Daarnaast helpt het bij de klauwgezondheid en worden beengebreken voorkomen. De stroverdeler geeft ons een groot arbeidsgemak.

Daarnaast hebben alle compartimenten een koeborstel. De borstel begint bij aanraking van de koe te draaien, waardoor gezondheid, comfort en welbevinden van de koe vergroot worden

Voor onze stal hebben wij bewust gekozen voor duurzaamheid, dierwelzijn en hoge kwaliteit. En dat merken we. Onze koeien liggen languit te kauwen, observeren en te genieten. Geen stress, de rust regeert. Een waar koeien paradijs met “Happy koeien”!

Voordelen van de koeborstel

Een blije koe

  • Betere koe-gezondheid
  • Houdt koeien schoon
  • Verhoogt het dierwelzijn
  • Borstel verwijdert eventuele mijten en parasieten
  • Massage verbeterd de bloedcirculatie en stimuleert de stofwisseling
  • Stimuleert het natuurlijke gedrag van de koe ( in het wild schuren ze tegen bomen)

Copyright 2020 © JandLis Meat • Privacy- en cookieverklaring